N’ets conscient?

Escrit a 19 maig 2017 a Blog · Escrit per: Martha Ballús
nets-conscient-publicitat-subliminal

Cap als anys 90, essent estudiant de publicitat, em vaig sentir fortament atreta per la publicitat subliminal. Vaig comprar-me un munt de llibres sobre el tema que llavors em semblava nou i atractiu, però recordo que ho veia com de “publificció”… actualment, convivim amb ella dia a dia, sense ni adonar-nos-en. Voleu esbrinar les claus d’aquest “X-File Publicitari”?

Per començar, m’agradaria que diferenciéssim entre dos conceptes clau en la publicitat dels nostres dies: “Product Placement” i “Subliminals”.

Per fer-ho fàcil i comprensible, podríem dir que, mentre el primer concepte (Product placement) sí que el podem arribar a percebre, i reconèixer. El segon (“Subliminals”) com bé indica el seu nom, és pràcticament impossible d’esbrinar ja que juga amb el nostre inconscient.

El Product Placement no és més que, el fet d’intercalar en films, sèries, vídeo-jocs o programes certs articles “com aquell qui no vol la cosa”. Per exemple; que a “La Riera”, es vegi una parella xerrant i prenent-se una Free Damm, o que al “Happy Day” sembli que es “dopin” amb Actimel: (http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/comercial/product-placement/video/5434851/).

Una cosa molt diferent és el que s’anomena “publicitat subliminal”… aquí trobaríem molta més teca i generaríem molt més debat sobre si és o no ètica. A Espanya, tot i que s’utilitza, no és legal. N’hi ha prou amb aquests spots d’exemple:

Vegeu com va començar a posicionar-se Axe fins aconseguir establir-se als nostres cervells com el 1er desodorant “caça-dones-feromònic”…

Publicidad-Subliminal-Qué-es-historia-tipos-y-ejemplos12

Si us hi fixeu bé, el “dibuixet” de damunt d’AXE recorda molt a una S amb la qual cosa, el nostre cervell percep la paraula SEX sense ni adonar-nos-en…i de la successió d’imatges en fons vermell ( color triat també amb “coneixement de causa”) crec que no val la pena afegir-ne comentari…

Però, anteriorment, Ballantine’s cap a inicis dels ’90, finals del ’80 també s’havia endinsat per aquests “indrets incerts”:

Com podeu veure en l’ampliació sembla que les “ventes” no era l’únic que pujava quan es bevia “Ballantine’s”, cosa que, sense que nosaltres processéssim explícitament, el nostre cervell sí que ho feia!

FullSizeRender-4Com bé ens explica Eduardo García Matilla en el seu llibre “Subliminal: Escrito en nuestro cerebro”, aquest tipus de publicitat es remunta a l’any 1954 quan James Vicary va fer un experiment consistent en incloure un o dos fotogrames per segon a una projecció de cine.

Les paraules que s’hi llegien eren: “Tens gana? Menja crispetes” i “Beu Coca-Cola”. Tot i que aquests fotogrames NO van ser percebuts per l’espectador, les ventes de crispetes van pujar en un 58% i les de Coca-Cola en un 18%!

 

 

Posa els pèls de punta, oi? Però no us preocupeu… malauradament no calen els missatges product placement popcorn 2subliminals per fer-nos comprar un o un altre producte. La “societat consumista” en la què vivim, ja se n’encarrega i a sobre, nosaltres, com a consumidors ben orgullosos que n’estem… encara que ens costi de reconèixer!

“Post enviat des del meu -nou i radiant- iPhone7”