Oi qem pilles?

Escrit a 8 març 2017 a Blog · Escrit per: Martha Ballús
oi-qem-pilles-rapidesa-comunicacio

I tant que sí que em “pilles”!
Possiblement uns anys enrere, o tal volta els nostres avis no entendrien res… pensarien que ens hem equivocat, que ens hem menjat lletres, que venim de Burgos i encara no sabem que el verb “pillar” es tradueix com “entendre”… o senzillament que ens hem begut l’enteniment…
I nois… potser sí que ens l’hem begut una mica, l’enteniment!

Tanta rapidesa i economia, realment duen enlloc?
Potser els que vam començar amb els SMS que costaven un “ull de la cara”, sí que havíem de trencar-nos la closca per escriure ben abreviat i que s’entengués a la primera ( els “calerons” manaven… i si escrivies el Quixot, rectificaves o et passaves amb aclariments et costava més el “farciment que el gall”. Vells temps en el que * , servia per indicar “nota a peu de pàgina”!)

Però, actualment, que la majoria tenim programets gratuïts per xerrar… cal escriure tan malament o és q…

…Escrivim difrnt en comptes de malamnt?
Si l’esdevenir de l’escriptura es basa en l’intercanvi de comunicació, no serà que simplement els codis van canviant?
Segons la sociolingüística la llengua és viva, evoluciona i s’adapta!
No és més efectiu si necessitem una resposta ràpida escriure “ a kina h kdem a ksa?” que “ a quina hora vols que quedem a casa?”.
Busquem celeritat, el que llegeix, segurament estarà caminant, al metro o mirant la TV… i agrairà no haver de prestar massa estona en la lectura d’un missatge de codificació immediata.

Tornant als orígens
Campanyes i més campanyes reivindicant l’ús de la bicicleta, de les verdures sense pesticides, dels bolquers tèxtils, dels tovallons de roba, dels rellotges de corda, del menjar de la Iaia, i indirectament dels jeroglífics!
Sí, sí, penseu en els egipcis i obriu, per un moment el vostre Whats.
Quantes vegades posem un  en comptes d’escriure “m’has fet esbossar un somriure als llavis” o  quan estem tristos??

Cada cop més, tornem a la imatge per comunicar-nos, ja ho diuen que “una imatge val més que mil paraules”. Rapidesa, versus expressió personalitzada, però és que el ritme de vida actual ho requereix, ja no hi ha temps per escriure postals de Nadal, cartes o felicitacions… (i ho dic amb una certa nostàlgia, si…)

 

No siguem negatius!

Ara, que fem servir la calculadora del mòbil per fer una simple suma, potser l’escriptura abreujada sigui una manera que el nostre cervell funcioni més ràpid.

Vés a saber si no sortirà un estudi d’alguna prestigiosa universitat que demostri com n’és de bo exercitar les neurones desxifrant frases com la que em va escriure fa uns dies la meva neboda: “e nat d rebaixes i me comprat  akeia jaqta vrmlla q tnt em mola mb els € q m van portar els teus , grcies tieta m kda sux b”!

Però, sabeu què és el més curiós? Que li vaig contestar:  Això sí amb un  per endolcir-ho!