Presentadores d’esports: “qüestió de pilotes”

Escrit a 30 juliol 2017 a Blog, Reflexions · Escrit per: Martha Ballús
dones-esport-questio-pilotes

Les periodistes pioneres, presentadores preparades i comunicadores nates van deixant lloc a noves generacions de noies “guapetes” que sembla que tenen més a “mostrar que a explicar”. Reivindiquem la figura femenina allunyant-la del simple “sex-simbol” que atrau als mascles més que per temàtica… per pitrera!

Allò de… “És que l’esport no és cosa de dones”, és potser tan absurd com pensar que per presentar la “Vuelta Ciclista” o la “F1” hagis de fer 1.75, tenir una 100 i pesar 40kg.

I ara resulta que se’n diu “paritat”… i així les dones tenim presència a les pantalles quan es parla d’esports o de temps o del que sigui… però quina barra!

Des que la Carbonero va rebre aquell petó de pel·lícula del Casillas al Mundial de Sud Àfrica del 2012 poca cosa ha canviat: La Pilar Rubio ha tingut una criatura amb en Ramos, en Marc Bartra s’ha promès mediàticament amb la Melissa Jiménez, en Gasol surt amb la Catherine Mc Donnel de la Fox i d’ABC News i per fi la Lucía Villalón ha desmentit “romance” amb en CR7, per confirmar-lo amb el “Chicharito” i, a escassos mesos del casament, anular-lo! “Romances”??? Romanços en dic jo!

Com contestava fa un temps la María Escario (que aquesta sí en sap d’esports!) al web “Campeonísimas” -dedicat a l’esport femení-, el masclisme està més present avui en dia, que fa una dècada: “En muchos aspectos estamos yendo para atrás y veo más machismo en las redacciones de deportes y, en general en todas las secciones, que hace 10 años. Se está vendiendo el estereotipo de chica mona y sexy, aunque no sepa nada de deportes. En cambio, el chico da igual que sea guapo o feo. El mensaje que se está mandando a la sociedad es que o entras en los cánones de los hombres o no tienes sitio en la televisión”.

I és que té més raó que una Santa! I això si no ens posem a parlar de dones del temps que, de les 15 més o menys reconegudes, només 5 són llicenciades en Geografia o Físiques con la nostra Gemma Puig a qui no li cal dur “faldilles-cinturó”, per explicar-nos que pugen les temperatures! Tot i que, a TV3 no és que hi hagi massa paritat, ja que dels 4 homes del temps, només una, la Gemma, és dona!

Potser és que la Paloma del Río no deixava de tenir raó quan, a la taula rodona del “Simposi sobre dones i esports” començava la seva xerrada dient que abans hi havia menys dones dedicades al periodisme esportiu. Que en els seus inicis, sí que era cert que els seus companys no veien clar la presència de dones en aquesta disciplina però va acabar afirmant que “no és qüestió de sexe, sinó de preparació”.

M’agrada pensar en una nova generació de dones, guapes o no, però preparades i competents. Capaces de parlar, convèncer, defensar i donar el seu parer amb coneixement de causa. Dones altes, baixes, rosses o morenes que no hagin de vendre la seva dignitat femenina per explicar-nos que en Froome va primer, que l’Alonso abandona o que ha caigut una calamarsada a Móstoles!

Citant la Marta Robles, “ Me dicen, me cuentan y me rumorean que para ser presentadora de deportes, entrevistadora deportiva o similar, más que un buen uso del vocabulario y un conocimiento de las reglas del juego, lo que hay que tener es una buena caída de pestañas, las piernas largas y prestas a correr, no detrás del balón, sino del futbolista o deportista en cuestión, y un desparpajo de aquellos que no se olvidan”. Doncs mireu: a mi… sí que m’agradaria oblidar-lo. Si trio veure el Tour és perquè m’agrada el ciclisme, però aviat per estar ben informada hauré d’escoltar-lo per la ràdio.