Us en recordeu de… “EL TELETEXT”

Escrit a 18 juliol 2017 a Blog · Escrit per: Martha Ballús
teletext

De sobte, escoltant la Terribas explicar el caos dels taxis i la gent que anava cap a l’Aeroport, el meu cervell ha fet una d’aquelles connexions a la “pre-història” i m´ha “teletransportat”, cap a mitjans 80, quan vaig descobrir a Amsterdam un invent al·lucinant anomenat Teletext que em va informar sobre els vols que sortien d ´Schiphol i la millor manera d’arribar-hi “on time” i tot… mirant el televisor!

D’acord que una ja compta amb la seva edat… però, us ben asseguro que quan encara no sabíem ni de l’existència d’Internet i, ni ens ensumàvem com arribaria a ser de determinant en el nostre dia a dia, l’eina (ara en l’oblit) que formava part de la nostra quotidianitat es deia: Teletext.

Que volies veure els resultats del Barça; pàgina Esports… del Teletext!

Que volies saber quan començava la pel.li; carregaves la Programació… del Teletext!

Que volies saber si eres o no milionari; consultaves els resultats de la loteria… al Teletext!

Que havies conegut un noi “Taure”; buscaves compatibilitats a l’horòscop… del Teletext!

I és que el Teletext era un bon aliat, sobretot quan la teva família s’havia anat repartint la Vanguardia i te n’afartaves d’anar de l’un a l’altre buscant les “planes roses del centre”. Llavors, t’asseies davant d’una súper tele ( i ho dic per la mida de l’aparell, més que per la qualitat o les polzades de la pantalla), agafaves el comandament i consultaves a l’índex quins tres números havies de prémer per accedir a la resposta esperada!

Era llavors quan començava a córrer el comptador situat a la part superior de la tele fins que arribava la pàgina desitjada. Bé, això quan no passava de llarg i tornava a començar des de zero davant l’estupefacció – i perquè no reconèixer-ho- la posterior empipada de l’amo del comandament. També hi havia un codi de 4 colors, que servia per accedir més ràpidament a la informació, i que igualment… es col·lapsava!

Fent una mica de restrospectiva, el Teletext va arribar a TV1 l’any 1988, retransmetent per la mateixa senyal de la televisió. S’ha de constatar, però, que quan el famós “Naranjito” envaïa planes de diaris i revistes la “primera cadena” ja el feia servir amb la finalitat, a més d’informar sobre el Mudial ‘82, de donar servei a les persones amb discapacitat auditiva. Però no fou fins els ’90 quan les teles més modernes l’incorporaren com un “botonet” indispensable.

Actualment, degut a la celeritat que ens ofereix Internet i les Smarts TV, cada cop més esteses a les nostres llars, és un servei que va quedant obsolet, però així i tot ha estat protagonista d’alguna piulada aquests darrers anys:

 

 

Vingaaaaa… que us en moriu de ganes! Aneu a la tele i feu la prova… us faré una mica d’spoiler… el de TV3 segueix funcionant. Els meus fills encara estan flipant: la seva mare els ha descobert una eina tecnològica que ells no coneixien!!