Temps de silenci

Escrit a 4 novembre 2014 a Blog, Reflexions · Escrit per: Jèssica Enrique
temps-de-silenci-sr-munera

Els sons dels nostres mòbils ens deixen viure?

Ha desaparegut el silenci de les nostres vides? Si ens parem a pensar cada vegada costa més trobar moments on no hi hagi cap so que trenqui la pau i tranquil·litat del silenci. Aquest fet, s’ha radicalitzat des que tenim mòbils. Bé, potser més concretament des que tots portem un telèfon intel·ligent a sobre.

Siguem on siguem sentim constantment els sons que emeten els mòbils (ja sigui el nostre o el de la gent que ens envolta). Fa anys que aquests aparells són indispensables a les nostres vides. No negarem que són una eina molt útil i no voldríem pas tornar enrere, ara bé, cal que ens passem el dia sentint aquests sorollets? No ens distreuen massa i trenquen la nostra concentració? En determinades ocasions no arriben a ser inoportuns?

Pel que fa als sons dels mòbils podríem distingir tres tipus de persones: aquelles que sempre tenen el so activat, els que sempre el porten en silenci i els que ho van alternant en funció del moment. Ser d’un grup o d’un altre pot venir determinat per molts factors, com ara on acostumem a dur el telèfon, el tipus de feina, l’ús que en fem, si els que ens envolten el porten en silenci o no, etc.

Jo em trobo en el tercer grup. Normalment porto el mòbil amb el so activat, però durant el dia hi ha molts moments en què el silencio. De fet, quan tinc el telèfon a sobre o a prop de seguida el poso en silenci. No suporto que vagi sonant el bip-bip de manera constant. Em fa perdre els nervis. Però això no em passa només amb el meu mòbil, sinó que quan li comença a sonar i a sonar de manera reiterada el mòbil a algú que tinc a prop em treu de polleguera, i si sona molt fort encara més, però si no el conec o no hi ha confiança em toca callar.

Has parat mai atenció al munt d’avisos de notificacions que arriben a sonar en un tren, per exemple. És més, tot i que ens avisin de manera educada, quantes vegades sonen telèfons en cinemes i teatres… Fins i tot en instants tan delicats com els enterraments no deixen de sonar.  Sincerament, que tinguis una vida social molt plena (o això és el que et sembla) m’importa un rave. Posa el maleït mòbil en silenci i deixa’m tranquil. No ho has pensat mai?

Però no sempre és el to dels altres el que ens molesta. La inoportunitat és un altre aspecte a tenir en compte a l’hora de decidir si portem el mòbil en silenci o no. Quantes vegades el moment més tens d’una pel·lícula, o el punt més interessant d’un llibre o els instants més íntims amb la teva parella se n’han anat en orris per culpa d’un sorollet estrident.

Així doncs, segur que no vols silenciar el teu mòbil? Potser pensaràs: i si hi ha una emergència? Doncs bé, hi ha aparells que disposen d’una aplicació que permet programar el telèfon de manera que no soni cap avís dins la franja horària establerta i tan sols sonen les trucades dels contactes que triem o les que es repeteixin en un breu període de temps. Ha arribat l’hora de tornar a descansar, llegir, escriure o tenir relacions sexuals sense interrupcions. Que tornin els silencis.